5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Wat topatleet Sanne Verstegen zegt over haar 17 titels

In totaal 17 titels op de 400m horden, 400m, 800m en 1500m hardlopen. Ongekend! Sanne (32) heeft voor die prestaties veel moeten laten en belangrijke keuzes moeten maken in haar leven. We stellen haar 5 vragen om erachter te komen wat haar beweegredenen hiervoor waren.    

 

Je hebt al veel bereikt in je hardloop carrière, maar wat is je mooiste overwinning en waarom?

Het Nederlands kampioenschap indoor in 2017. Ik won daar de 800m in een kampioenschap record. Het is een speciale overwinning, omdat ik niet had gedacht zo snel (2.01.87) te kunnen lopen op dat moment.

 

Wat heb je er allemaal voor moeten laten en wat kreeg je ervoor terug?

Topsport betekent keuzes maken. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om parttime te werken en (nog) geen carrière te maken in het bedrijfsleven. Het aantal verjaardagen en feestjes die ik heb afgezegd kan ik me niet eens meer herinneren. Vroeg naar bed (21u) om de volgende dag weer fit te zijn. Als ik ergens een wedstrijd of trainingsstage heb, ben ik daar ook puur voor het hardlopen. Zo heb ik afgelopen jaar 4 weken in Kenia gezeten, maar heb niets anders van het land gezien dan de route van het vliegveld naar het trainingscentrum.

Maar wat ik daar allemaal voor terugkrijg, een geweldige ervaring! Het is prachtig om een doel na te kunnen streven en jezelf te kunnen verbazen met fysieke prestaties. Een wedstrijd lopen in een stadion met 50.000 toeschouwers is onbeschrijflijk.

Daarnaast krijg je als topsporter een dosis levenservaring. Je leert keuzes maken, plannen en doorzetten. Je ontmoet geweldige mensen, leert omgaan met verandering en tegenslagen. Niet altijd makkelijk, maar wel heel waardevol.

 

Waarschijnlijk vergt deze topsport veel van je lichaam. Met welke blessures heb jij te maken gehad en hoe ben je daarmee omgegaan?   

Mijn grootste blessure was een acuut trauma, een “impactie letsel van mijn linker talus” (een enkelbreukje als gevolg van een misstap op een boomstronk). Ik ben toen heel serieus aan de slag gegaan met revalideren. Dagelijkse oefeningen en daarnaast goed op mijn voeding letten om mijn herstel te kunnen bevorderen. Het heeft bijna 9 maanden geduurd voor ik weer volledig belastbaar was. In de opbouwperiode betekent dat 10-12 trainingen per week. In de winter loop ik gemiddeld 80 – 100km en in de zomer ca. 50km per week.

Daarnaast heb ik regelmatig last van mijn achillespezen waarvoor ik extra oefeningen en krachttraining doe. Ook loop ik veel op onverharde paden om de schokbelasting te minimaliseren en zorg voor het juiste schoeisel. Wanneer ik een blessure heb train ik alternatief zoals fietsen, aqua joggen en crosstraining. Het belangrijkste blijft om blessures te voorkomen.

 

Waarom ben jij ook met gehydrolyzeerde collageen begonnen?

Omdat ik als topsporter veel eis van mijn lichaam, kan ik wel wat extra ondersteuning gebruiken. Niet alle voedingsstoffen zijn gemakkelijk uit voedsel te halen. Ik ben enkele weken aan het trainen, aangezien mijn rechter achillespees irriteert. Mijn sportarts van Papendal raadde mij aan om gehydrolyzeerde collageen te gaan gebruiken, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat dit supplement voor versterking van de pezen kan zorgen.

 

Wat zijn je plannen voor na je carrière?

Ik vind het leuk om als atleet op de atletiekbaan te staan, maar niet als coach. Na mijn topsport carrière ben ik van plan om iets totaal anders te gaan doen. Gelukkig heb ik een baan kunnen vinden die aansluit bij mijn opleiding en valt te combineren met topsport. Op het moment werk ik 10 uur per week als financial accountant bij adidas. Wanneer ik stop met topsport kan ik fulltime bij adidas aan de slag. Van daaruit zie ik wel wat er op mijn pad komt.

*foto: Erik van Leeuwen

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found