5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

5 vragen aan langeafstandloopster Miranda Boonstra

Miranda werd 15x Nederlands kampioen op langere afstanden met hardlopen. Dat word je niet zomaar, … daarom wilden wij weten hoe ze tot die geweldige prestaties is gekomen en wat het van haar lichaam vergde.    

 

Waardoor is je passie voor hardlopen en dan met name marathons ontstaan?

Ik heb als kind nooit stil gezeten en was altijd rondjes aan het rennen in huis. Mijn moeder werd er wel tureluurs van. Toen ik ging studeren ben ik op atletiek gegaan, want met turnen werd het toch nooit wat. De eerste paar jaar heb ik met de sprint groep meegetraind, maar daar was ik niet zo goed in. Nadat ik een keer meedeed met de loopmeerkamp, kwam ik erachter dat de langere baanafstanden mij toch beter lagen. Ben vervolgens overgestapt naar de 1500m en 500m. Met de steeplechase begon ik een later stadium en nog weer later de overstap gemaakt naar de marathon.

Het mooie aan lopen vind ik dat je het bijna overal en altijd kan doen. Het liefste train ik in het bos, met wat heuvels. De prestatie die je levert doe je ook echt zelf; je kan je niet echt verschuilen in de groep zoals bijvoorbeeld bij het wielrennen en bent niet afhankelijk van materiaal. Het is echt je eigen lichaam die de prestatie levert. Bij de marathon is dat denk ik nog extremer; je bent echt op jezelf aangewezen, ook al heb je hazen. Het is een gevecht tegen jezelf.  Niet toegeven aan de vermoeidheid in je benen en positief blijven gedurende de wedstrijd. Het is zowel fysiek als mentaal een erg mooi spel.

 

Je bent meerdere keren Nederlands kampioen geweest. Hoe kijk je terug op die periode? 

Ik ben 15x Nederlands Kampioene geweest en heb het NR op de steeplechase (hindernisloop). Prestaties waar ik best trots op ben. Ik ben pas laat begonnen met hard lopen en heb daardoor nooit bij een talentengroep of zo gezeten en had dus geen idee dat ik Nederlands kampioen zou kunnen worden. Ik kom ook niet uit een sportfamilie en heb dus alles een beetje zelf moeten ontdekken. Toen ik bij Tonnie Dirks terecht kwam ben ik pas echt hard gaan lopen; dat was in 2003. Dankzij hem heb ik mezelf echt kunnen verbazen. Ik weet nog steeds niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen om 2uur27 op de marathon te lopen. Blijkbaar had ik toch meer talent dan ik altijd had gedacht.

 

Lange afstanden lopen vergt veel van je lichaam. Wat heeft het met jouw lichaam gedaan?   

Ik heb de nodige blessures gehad. Topprestaties lever je natuurlijk niet door maar een beetje te trainen. Elke dag mag je weer aan de bak, helemaal bij de marathontraining. Superleuk natuurlijk, en ook nu train ik nog wel elke dag, maar mijn rechtervoet heeft toch wel wat schade opgelopen. In 2007 ben ik aan mijn achilles en hiel geopereerd; dat kwam door de steeplechase. Het landen in de waterbak geeft grote klappen op je lichaam. Vorig jaar ben ik daar weer aan geopereerd en dat zal wel te maken hebben gehad met de hoeveelheid kilometers die ik liep als voorbereiding voor de marathon.

 

Jij hebt Vital Supply benaderd voor hun Collageen eiwit. Met welke reden? 

Naast hardloper ben ik ook nog wetenschapper. In 2010 ben ik gepromoveerd aan de Radboud Universiteit en ik hou graag de sportwetenschap in de gaten. Er wordt best veel onderzoek gedaan naar blessures en blessurepreventie. Wat betreft pezen blijkt dat de combinatie van gelatine/collageen en specifieke krachtoefeningen het beste werkt. Als je een uur voordat je de oefeningen doet collageen/gelatine neemt, wordt het effect van de oefeningen versterkt. Omdat ik nu al 3 jaar met mijn hiel-bot en achillesklachten loop wilde ik nu graag Vital Supply collageen proberen om te kijken wat het doet in combinatie met peesversterkende oefeningen. Ik wil dit effect graag voor mijzelf weten, maar ook voor de lopers die ik coach.

 

Waar houd je je tegenwoordig mee bezig?   

Ik loop dus nog steeds, en hoop nog een paar mooie marathons te lopen. Daarnaast ben ik coach. Ik heb mijn eigen bedrijf, Marathon Coaching Boonstra, waarbij ik mensen voornamelijk online coach. Daarnaast heb ik vorig jaar RCVRY-run opgericht; hardlopen voor vrouwen met borstkanker. En dan geef ik nog training aan de Nijmeegse studenten. Ik probeer mijn enthousiasme voor het lopen dus te verspreiden 😉

 

Wil je meer over Miranda te weten komen, check dan haar website www.mirandaboonstra.nl

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found