Het is niet voor niks een bekende uitspraak: je handen zijn als een visitekaartje. Gezonde nagels spelen daar een belangrijke rol in. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met mooie handen en nagels. Gespleten nagels, droge nagels en kapotte nagelriemen komen dan ook vaak voor. Gelukkig is er een hele makkelijke én effectieve manier om kapotte nagels te herstellen.
Wat zijn broze nagels?
But first things first: wat zijn broze nagels eigenlijk? Broze nagels zijn kwetsbaar en raken daardoor sneller beschadigd. Bij de ene persoon uit dit zich in gespleten nagels en de ander heeft vooral droge nagels. Het mag duidelijk zijn dat broze nagels het tegenovergestelde is van mooie en gezonde nagels. Daarover later meer.
Kenmerken van broze nagels zijn:
- Gescheurde nagels
- Gespleten nagels
- Droge nagels (eventueel met ribbels)
- Droge nagelriemen
- Afgebroken nagels
Hoe kom ik aan een broze nagel?
Men zegt weleens dat je aan je haren, huid en nagels kunt zien of je gezond bent. Dat is niet voor niks. Vaak kunnen broze nagels, haaruitval of huidaandoeningen een teken zijn dat je lichaam voedingsstoffen tekort komt. Naast de kenmerken, kunnen ook de oorzaken van je kwetsbare nagels verschillen. Veel voorkomende aanleidingen zijn;
Een tekort aan vitamine B
Vitamine B stimuleert de groei van gezonde nagels en zorgt ervoor dat je nagels stevig blijven. Je vindt vitamine B vooral in producten zoals eieren, zalm, rundvlees en zoete aardappelen. Uiteraard is het ook mogelijk om vitamine B toe te voegen als suppletie.
Droge handen
Veel mensen hebben onnodig last van droge handen. Dit komt onder andere door het schoonmaken zonder handschoenen of handen wassen met te warm water. Dit droogt nagels en handen uit. Nagels hebben vocht nodig om sterk en gezond te blijven. Het is daarom belangrijk om je handen te hydrateren met olie.
Broze nagels door nagellak
Gelakte nagels zien er over het algemeen vaak stijlvol en gezond uit. Toch is in sommige gevallen niks minder waar. Wanneer nagellak lang op de nagels zit, kan het vocht zich uit de nagels onttrekken. Hierdoor drogen ze uit. Ben je een liefhebber van nagellak? Breng de nagellak dan niet direct aan op de nagel, maar voed je nagels eerst met een druppel olie en ‘prep’ je nagel met een basecoat.
IJzertekort
Naast vitamines, hebben je nagels ook behoefte aan ijzer. Bij gebrek aan deze mineraal kunnen nagels zwak worden. Door ijzer gaan rode bloedcellen vol met zuurstof naar de basis van je nagel zodat ze gezond en sterk blijven.
Je gebruikt je nagels als gereedschap
Een frisdrankblikje, een stuk plakband of een sleutel aan een ringetje. Het is verleidelijk om je nagel als gereedschap te gebruiken bij dit soort onschuldige handelingen. Toch is het aan te raden om hiermee te stoppen omdat je nagels hierdoor verzwakt kunnen raken. De druk op je nagels maakt ze kwetsbaarder en kan uiteindelijk voor gespleten nagels zorgen.
Nagelverzorging: zo krijg je mooie nagels
Uiteraard kun je je voeten en handen wat extra liefde geven door bovenstaande oorzaken te voorkomen, maar nog beter is om je nagels op voorhand te voorzien van extra aandacht.
Een nagelknipper creëert druk op je nagels en dat kan ze verzwakken. Daarom is het verstandig om je nagels te vijlen in plaats van te knippen. Zorg ervoor dat je je nagels in één richting vijlt en niet heen en weer. Dat zorgt voor haakjes aan je nagels waardoor ze sneller scheuren.
Schenk tijdens de verzorging van je nagels ook aandacht aan je nagelriemen. Deze bieden bescherming en helpen je nagels groeien. Droge en gescheurde nagelriemen kunnen tot pijnlijke en soms zelfs ontstoken nagelriemen leiden. Daarnaast verstoort het de beschermende functie van je nagelriem. Help je nagelriemen een handje door ze dagelijks te voorzien van nagelriemolie. Zo houd je je nagelriemen soepel, sterk én gehydrateerd.
Herstel broze nagels met collageen
Is het kwaad al geschied? Collageen is het toverwoord! Wie dit woord opzoekt, leest dat dit een lijmvormend eiwit is dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam. Ons lichaam bestaat maar liefst voor 30 tot 40 procent uit collageen. Dit maakt collageen het meest voorkomende eiwit in ons lichaam.
Collageen verstevigt je haren en nagels. Zo blijkt uit onderzoek dat personen die dagelijks 2,5 gram collageen hydrolysaat nemen, binnen 6 maanden een verbetering zien wat betreft de conditie van hun nagels. De nagels kennen een toename in groei van 12 procent én nagels breken 42 procent minder af.
Een lesje biologie leert dat collageen stikstofmonoxide door de haarvaten en naar het nagelbed transporteert. Dat voedt op zijn beurt het nagelbed en bevordert de gezondheid en groei ervan.
Collageen als wondermiddel voor je nagels
Kortom: collageen hydrolysaat versterkt de nagels, laat ze sneller groeien en zorgt ervoor dat ze minder broos zijn. Need I say more?
Collageen komt van nature voor in dierlijke delen zoals huid, botten en kraakbeen van runderen, kippen of vissen. In de meeste gevallen is het dus niet iets wat je dagelijks inneemt. Niet voor niks is ons gehydrolyseerd collageenpoeder één van onze bestsellers. Dit collageenpoeder heeft niet alleen als voordeel dat het makkelijk in te nemen is, maar een ander belangrijk voordeel is dat het collageen hier al afgebroken is. Dat betekent dat je lichaam het makkelijker opneemt. Een win-win situatie dus! In deze blog vertellen we je wanneer je het beste collageen kunt innemen.
Heb je vragen over ons collageenpoeder of wil je graag weten welk product het beste is voor u? Onze medewerkers geven u graag vrijblijvend advies.