5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Collageen herstellen do’s en don’ts

Om je lichaam in goede conditie te houden is het belangrijk om dagelijks een aantal gewoontes toe te passen. Dat geldt dubbel als je boven de 25 bent. Na deze leeftijd is er namelijk een afname van bepaalde processen in het lichaam waardoor er langzaam maar zeker tekenen van ouderdom verschijnen.

Een van de factoren die hierbij een belangrijke rol speelt is je voeding. Je moet iedere dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om je lichaam te ondersteunen. Zeker voor de aanmaak van collageen zijn een aantal voedingsstoffen onmisbaar.

Vitamines, mineralen en sporenelementen

Allereerst is het belangrijk om goed te letten op de hoeveelheid vitamines, mineralen en sporenelementen die je via je voeding binnen krijgt.

De belangrijkste vitamine voor de vorming van collageen is vitamine C. Deze vitamine is zeer bekend en makkelijk om binnen te krijgen. Het is in ruime mate aanwezig in groente en fruit, met name paprika’s en citrusfruit zoals sinaasappelen en kiwi’s. Het advies hiervoor is om iedere dag 2 stuks fruit en minimaal 200 gram groente te eten.

Mineralen zijn net als vitamines onmisbare voedingsstoffen. In Nederland komt een mineralentekort eigenlijk nooit voor, omdat je slechts een kleine hoeveelheid per stof nodig hebt. Enkele voorbeelden van mineralen zijn calcium, fosfor, magnesium en natrium. De laatste is een onderdeel van zout, waar we in Nederland gemiddeld te veel van binnenkrijgen.

Van sporenelementen hebben we nog minder nodig dan van vitamines en mineralen. Ze zijn echter onmisbaar voor het goed functioneren van het lichaam. Voor de aanmaak van collageen is vooral koper van belang. Dit element kun je vinden in bijvoorbeeld orgaanvlees, noten en peulvruchten.

Eiwitten

Eiwitten zijn van groot belang voor de vorming van collageen. In Nederland eten we eerder te veel dan te weinig eiwitten, dus dit is zelden een beperkende factor. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, waarvan er op dit moment 20 bekend zijn. Daarvan zijn 8 aminozuren essentieel. De benaming essentieel geeft aan dat het lichaam dit aminozuur niet zelf kan maken. Het moet dus via de voeding ingenomen worden.

Een van de essentiële aminozuren is lysine. Bronnen van lysine zijn voornamelijk van dierlijke herkomst zoals vis, kip, rund- en lamsvlees, melk, kaas en eieren. Daarnaast bevatten bonen, avocado en groentes ook een beetje lysine.

Zaken om te laten

In dit artikel hebben we het vooral gehad over positieve gewoonten. Maar er zijn ook een aantal negatieve gewoontes die roet in het eten kunnen gooien, v.w.b. het collageen peil in jouw lichaam. Allereerst, zoals met zoveel gezondheid zaken, alcohol en roken zijn ook hier weer de boosdoeners. Voor je collageen huishouding zou het zeker wenselijk zijn om drank en sigaretten consumptie zoveel mogelijk in te perken. Verder, doe je er goed aan om ongezonde blootstelling aan de zon of zonnebank te voorkomen. Smeer je altijd goed in, en blijf niet te lang zonnebaden.

Collageen: conclusie

Tot slot is het uiteraard belangrijk dat je voedingspatroon ook collageen bevat. Vroeger werden meer collageenrijke gerechten gegeten dan tegenwoordig. Een soep of bouillon die gemaakt is door het langdurig koken van beenderen is nu de beste bron van collageen. Daarnaast leveren gelatine en sardientjes collageen, hoewel deze producten in Nederland niet zo vaak worden gegeten als in het buitenland.

Heb je geen trek om geregeld botten bouillon te drinken of vindt je het lastig om de gewenste hoeveelheid collageen (10 gram) uit voeding te halen? Overweeg dan poeder. Hierbij ontvang je altijd een maatschepje, zodat het eenvoudig is om de juiste dosering tot je te nemen.
Gehydrolyseerd poeder wordt daarbij ook eenvoudiger opgenomen door het menselijk lichaam, omdat het als het ware al afgebroken en ‘voor-verteerd’ is.
Collageen poeder kun je simpelweg dagelijks in je favoriete drankje naar keuze mengen, of dit nu thee is, of koffie, of vruchtensap. Het heeft geen sterke smaak.

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found