5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Wat doet collageen voor je huid?

Bij grote organen in je lichaam denk je waarschijnlijk aan je darmen, je longen en je hart. Maar wist dat je huid het grootste orgaan is? De oppervlakte die de volledige huid van een volwassen mens beslaat kan oplopen tot maar liefst 2 vierkante meter. En de huid is ook nog eens één van de belangrijkste organen. Ontworpen om ziekmakers buiten te houden, en om alles wat eronder zit te beschermen. De huid is het meest zichtbare orgaan. Iedereen kan je huid zien. Niet elk plekje natuurlijk, maar een flink deel is constant zichtbaar.

Geen wonder dat je wilt dat je huid er ook mooi uit ziet. En dus werken we allemaal keihard om onze huid in topconditie te houden. Met gezond eten, misschien een crème of lotion en een scrub op zijn tijd lukt dat misschien aardig. En onderhuids is je lijf ook zelf bezig om de huid mooi te houden. De collageen fabriek in je lichaam draait 24/7 om je huid te ondersteunen. Maar wist je dat jij die collageen fabriek ook zelf kunt ondersteunen en zo je huid een enorme boost kunt geven?

Wat doet collageen voor de huid?

Om te snappen wat collageen allemaal voor de huid doet is het allereerst belangrijk om te snappen hoe de huid in elkaar zit. De huid bestaat uit 3 lagen. De epidermis is de bovenste laag, degene die voor ons ook van buitenaf zichtbaar is. De epidermis wordt ook wel de opperhuid genoemd. Onder die opperhuid zit de dermis, ook wel de lederhuid genoemd. Dat is een 1 tot 3 millimeter dikke bindweefsellaag die verankerd is aan de opperhuid.

In de dermis vinden we fibroblasten, de belangrijkste cellen van het bindweefsel. Fibroblasten zijn echte werkpaarden en zorgen voor de productie van collageen. Het collageen zorgt er vervolgens voor dat de huid structuur houdt en stevig blijft. Daarna wordt collageen door enzymen weer afgebroken. Dit is een doorlopende cyclus.

Zolang er een gezonde balans is tussen de aanmaak van collageen en het afbreken ervan, zul je zien dat de huid mooi en stevig blijft. Maar wanneer deze balans zoek raakt, omdat er meer collageen wordt afgebroken dan aangemaakt, zul je zien dat stevigheid van de huid afneemt en er rimpels beginnen te ontstaan.

Zorg voor voldoende collageen

In je eerste levensjaren hoef je voor de collageenproductie in je lichaam haast niets te doen. Natuurlijk, je moet gezond eten en genoeg bewegen, maar in principe zorgt je lichaam zelf voor voldoende collageen. Nadat je 25 jaar oud bent, begint deze productie echter sterk af te nemen. Het gevolg is dat, naarmate je ouder wordt, er een steeds groter gat ontstaat tussen het collageen dat wordt afgebroken en nog geproduceerd wordt. Er ontstaan dus tekorten. En dat effect op de huid wordt ook langzaam maar zeker zichtbaar. Er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en minder weerbaar tegenover beschadigingen van buitenaf.

Is er iets dat je kunt doen? Zeker. Je dieet heeft invloed op de collageen productie die je lichaam aan kan en je kan de lichaamseigen productie van collageen dus stimuleren door bepaalde voedingswaren toe te voegen aan je dieet. Voedingswaren die de collageen aanmaak stimuleren zijn bijvoorbeeld rood fruit, avocado, knoflook en sinaasappels.

Collageen poeder voor de huid

Het is ten alle tijden aan te raden om een gezond voedingspatroon aan te houden. Dat is immers voor veel meer zaken belangrijk dan alleen de gezondheid van de huid en de aanmaak van collageen. De kans is echter klein dat je door het aanpassen van je dieet het volledige tekort aan collageen oplost.

Dat gedeelte dat je niet met voeding kunt voorzien, kun je aanvullen met supplementen. De optimale vorm waarmee je collageen als supplement tot je kan nemen is gehydrolyseerde collageen poeder. ‘Gehydrolyseerd’ wil zeggen dat het collageen afgebroken wordt, waardoor het vervolgens opgesplitst wordt in kleinere ketens van aminozuren. Die kleinere ketens van aminozuren noemen we de peptiden. Het collageen is als het ware al voor-verteerd, waardoor de opname ervan voor het lichaam sterk vergemakkelijkt is.

Collageen poeder is zeer makkelijk afbreekbaar voor het lichaam, maar ook zeer gemakkelijk oplosbaar in vloeistoffen. Voeg het toe aan je kop koffie in de ochtend bijvoorbeeld, of verrijk je smoothie ermee. Je proeft het niet en je geeft je lichaam toch een ontzettende collageen boost.

De voordelen van collageen poeder voor de huid

Door collageen poeder te nemen, boost je direct het collageen gehalte van je lichaam. De lichaamseigen productie gaat door, maar wordt aangevuld door het collageen in poedervorm. Daarmee wordt het gat dat ontstaan was, doordat er meer collageen werd afgebroken dan aangemaakt, gedeeltelijk gedicht. Een eenmalige inname is natuurlijk niet voldoende, maar bij geregelde inname worden de effecten zichtbaar.

De hoeveelheid collageen in je lichaam neemt dan immers structureel toe, waarmee de nadelige effecten van de collageen tekorten langzaam maar zeker teruggedraaid worden. Je zult merken dat de huid weer stevig wordt, soepeler en elastischer en dat zich minder rimpels beginnen te vormen. Collageen poeder is voor de huid daarmee een belangrijk ondersteunend supplement.

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found