5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Collageen voor hersteltijd van blessures

Naast spieropbouw levert collageen een grote bijdrage aan een goed herstel van het lichaam na het sporten. Of je nu vaak fanatiek naar de sportschool gaat, een yogi bent of een triatleet, collageen is een ideaal herstel eiwit dat het lichaam helpt bij het herstellen van spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen die tijdens het sporten extra belast zijn.

Tijdens en na lange periodes van actieve inspanning treedt er eiwitverlies op in de spieren. Dit is het gevolg van oxidatie, spier microlaesies en ontstekingsreacties. Uit onderzoeken is gebleken dat de eiwitsynthese gedurende inspanning afneemt en juist na de inspanning weer toeneemt voor een bepaalde tijd. Hierdoor is een eiwitrijk dieet na sporten of training erg effectief. Het maakt vervanging van de verloren eiwitten direct mogelijk. Hierdoor wordt het eiwitgehalte van de spieren snel hersteld en het spier anabolisme verhoogd. Collageen is geschikt voor spierherstel vanwege het hoge aminozuurgehalte van collageen proteïne en daarmee een goede toevoeging na een training.

Collageen proteïne versneld de hersteltijd van blessures

Wetenschappelijk onderzoek heeft twee verschillende processen van het menselijk lichaam geïdentificeerd die zorgen voor herstel van beschadigde of gescheurde spieren. Het gaat hierbij om aanmaak van spiervezels gelijktijdig met de productie van bind- en littekenweefsel. Voor beiden processen is de vorming van collageen de sleutel.

Tijdens de onderzoeken waarbij de snelheid van de collageen eiwitproductie werd gemeten kwam de ontdekking dat de collageensynthese snelheid in spiercellen was verhoogd in de eerste drie weken na een spierruptuur. Type III collageen synthese was het hoogst in de eerste week na de blessure. Deze is gekoppeld aan de ontwikkeling van flexibiliteit en de plasticiteit van het bindweefsel. Later in het proces van de genezing begon de type I collageen vorming. Deze was op zijn beurt weer gekoppeld aan het vergroten van de kracht van de nieuwe spiervezels en het nieuwe bindweefsel.

Veelvoorkomende klachten zijn peesklachten en met name na het 35e levensjaar. Het gaat hierbij om vele verschillende pezen en aanhechtingen zoals de achillespees, hamstring aanhechting, kniepees, enzovoorts. Deze klachten ontstaan vaak door overbelasting. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de elasticiteit van het peesweefsel afneemt na de 35. Hierdoor raken pezen sneller geblesseerd. Dit is een natuurlijke ontwikkeling van het menselijk lichaam en kan aangevuld worden door collageen supplementen en hiermee blessures te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk erg prettig dat collageen een voorspoedig hersteld bevorderd, maar daarnaast helpt het ook mee aan het voorkomen van blessures. Dit wordt gedaan door gewrichten en ligamenten te versterken middels collageen suppletie. Ook helpt het mee aan het versterken van de pezen. De combinatie van deze versterkingen in het lichaam zorgen ervoor dat er minder snel een blessure wordt opgelopen waarvan hersteld moet worden.

Collageen supplementen worden al lange tijd in de topsport gebruikt om het lichaam krachtig en flexibel te maken. Ook om blessures te voorkomen worden de collageen supplementen veelvuldig gebruikt. Voornamelijk voor actieve sporters met pees gerelateerde klachten. Wel is het aan te raden om te werken met kwalitatief goede producten. Niche 4 Health is de enige aanbieder in Nederland die zich houdt aan de normen van de dopingautoriteit.

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found