5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Vitamines en collageen om haaruitval te stagneren

Collageen en biotine zijn respectievelijk eiwitten en vitaminen en spelen een sleutelrol bij het in vorm houden van je lichaam. Er wordt ook aangenomen dat ze helpen de haargroei te stimuleren.

Dus wat ondersteunt de haargroei meer: collageen of biotine? Op basis van wetenschappelijke studies lijkt het erop dat collageen meer potentie heeft om de conditie van je haar te verbeteren. Beiden kunnen echter samen worden gebruikt voor een goed uitgebalanceerde voeding en talloze gezondheidsvoordelen, naast het voorkomen van haaruitval.

Het verschil tussen biotine en collageen

Elk haarzakje dat we hebben bestaat uit keratine-eiwitcellen die in de dermis van de huid geworteld zijn door een haarbol. Bloedvaten leveren hormonen en voeden elke follikel om ze gezond en sterk te laten groeien. Als je haar echter bij de wortels uitvalt, kan er iets mis zijn met de algehele gezondheid.

In plaats van voeding naar de haarfollikels te sturen, concentreert het lichaam zich op het functioneel houden van de organen. De medische term voor ernstige haaruitval bij mannen en vrouwen heet alopecia. Artsen controleren alopecia-patiënten door te kijken naar hun dieet, gewoonten, stressniveaus en medicatie om de werkelijke oorzaak van het probleem vast te stellen.

Als je arts geen diagnose kan stellen of als je je haar gewoon dikker wilt laten groeien, kun je overwegen collageen of biotinesupplementen te nemen om haarverlies te behandelen en de huid gezond te houden.

Biotine

Biotine is een vitamine B-complex, ook bekend als vitamine B7 of B8, vitamine H, of co-enzym R. Het zit in veel gangbare voedingsmiddelen zoals eieren, melk, noten, granen, en vette vis. Als vitamine helpt biotine bij het regelen van metabolische reacties en helpt het, het menselijk lichaam bij het omzetten van vetten, eiwitten en koolhydraten in voedsel in energie door kooldioxide tussen moleculen te verplaatsen.

Biotine speelt ook een rol bij de bloedsuikerregulatie, de celgroei en de metabolisering van vetzuren. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben veel baat bij biotine. Zolang je gezond en evenwichtig eet, krijg je waarschijnlijk al alle biotine binnen die je nodig hebt. Biotine is in water oplosbaar, wat betekent dat het oplost in water, dus overtollige biotine wordt uit je lichaam gespoeld als je urineert.

Biotine tekort is vrij zeldzaam in Nederland, maar het komt voor bij sommige patiënten; broze nagels, schilferige rode uitslag, en haarbreuk of haaruitval zijn enkele symptomen van biotinetekort. Dit is een van de weinige medische situaties waarin een arts een biotinesupplement zou voorschrijven. Als er echter geen tekorten zijn en je blijft extra biotine nemen, kun je last krijgen van acne-uitbraken.

Collageen

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het menselijk lichaam. Dit vezelige eiwit dient als de structurele bouwstenen, gevonden in bindweefsels zoals de huid, ligamenten, gewrichten, pezen, en kraakbeen rond organen. Collageen is ook aanwezig in de spieren, botten, wervelschijven, tanden, hoornvliezen en bloedvaten, en houdt deze delen vochtig en gesmeerd.

Als er voldoende collageen in het lichaam aanwezig is, hebben patiënten sterke nagels, dikker haar en een gezonde huid. Omdat zacht collageen in het hele lichaam werkt, vermindert het gewrichtspijn, bouwt het magere spiermassa op, geneest het wonden en verbetert het de algehele conditie van de huid. Omdat de productie van collageen afneemt met de leeftijd, worden collageen supplementen vaak aanbevolen om veroudering tegen te gaan.

Welk supplement is beter voor de haargroei?

Biotine en collageen worden vaak aanbevolen door dermatologen en haarexperts omdat van elk supplement wordt aangenomen dat het voordelen heeft voor het haar, de huid en de nagels. Ze werken echter verschillend van elkaar en collageen wordt verondersteld beter te zijn voor de haargroei.

Als vitamine ondersteunt biotine vooral de gezondheid van het haar door macronutriënten in het lichaam af te breken voor celvernieuwing en groei. Anderzijds bevordert collageen direct de groei van de haarfollikel door aminozuren en eiwitten. Collageen versterkt ook de lederhuid van de hoofdhuid en helpt antioxidanten vrije radicalen te bestrijden die het haar beschadigen.

Collageen is een anti-aging eiwit en kan zelfs leeftijdsgebonden haaruitval voorkomen. Meer collageen in het huidweefsel vult de cellen aan en houdt de huid stevig maar elastisch, waardoor de haarzakjes op een gezonde hoofdhuid kunnen groeien.

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found