5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Wat doet collageen met je lichaam

Collageen is een van de grootste bouwstenen van het menselijk lichaam. Collageen zorgt onder meer voor stevigheid, elasticiteit en het bij elkaar houden van het lichaam. Het vormt de basis van diverse structuren zoals botten en kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden maar ook van je huid en bloedvaten als je nagels en haren.

Collageen wordt aangemaakt door het lichaam uit andere eiwitten en wordt deels via de voeding opgenomen. Tot je 25ste is de aanmaak van collageen ruim voldoende om aan de vraag van een groeiend lichaam te voldoen. Daarna neemt de productie langzamerhand steeds verder af. Dit wordt met het verstrijken van de jaren steeds duidelijker zichtbaarder door het ontstaan van typische kenmerken van veroudering.

De huid

De huid van zowel het gezicht als het hele lichaam zal na het 25ste levensjaar minder collageen gaan bevatten. Daarnaast verloopt op latere leeftijd de vorming van collageen minder efficiënt dan in de jeugd. Daardoor krijgt de huid rimpels en verliest het zijn elasticiteit en jeugdigheid. De huid wordt doffer en de jeugdige glans verdwijnt langzaam maar zeker.

Het is dan ook belangrijk om via de voeding voldoende bouwstenen binnen te krijgen om de aanmaak van collageen zo optimaal mogelijk te houden. Daarnaast is het zaak om de huid niet overmatig veel aan de zon bloot te stellen en bij voorkeur iedere dag een product aan te brengen op de gehele huid met een beschermende werking tegen de zon.

Botten en kraakbeen

Naarmate we ouder worden neemt ook de dichtheid van de botten en de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten af. Als deze processen vergevorderd zijn spreken we over osteoporose en artrose. Het zijn typische ouderdomskwalen die slechts deels te beïnvloeden zijn met goede voeding en gezonde gewoontes zoals voldoende beweging en niet roken.

Nagels en haren

We weten allemaal dat het hoofdhaar met het verstrijken van de jaren dunner en brozer wordt. Het breekt makkelijker en verliest de glans en veerkracht die het in de jeugd had. Minder bekend is dat ook de nagels met het ouder worden steeds brozer en breekbaarder worden. Ze scheuren makkelijker en zullen sneller dubbelklappen.

Pezen en gewrichtsbanden

Pezen zijn structuren die de spieren met de botten verbinden. Daardoor is beweging mogelijk. Bij het ouder worden gaat het doorgeven van de krachten tussen deze onderdelen van je lichaam moeizamer, wat klachten zoals stijfheid op kan leveren.

Gewrichtsbanden zijn structuren die de gewrichten beschermen en helpen met de bewegingen. Doordat het lichaam minder collageen aanmaakt worden deze banden minder sterk en kan een gewricht makkelijker beschadigd raken doordat de banden tekort schieten als er wat kracht op het gewricht wordt gezet.

Collageen huishouding op gezond niveau in stand houden

Maar wat kun je nu praktisch doen om een optimale collageen peil te handhaven ook na je 30ste, 40ste, 50ste, enzovoort? Allereerst moet je weten wat niet doen, of in ieder geval bewust zijn omtrent de negatieve impact: roken, alcohol drinken, verbranden onder de zon(nebank). Natuurlijk als je af en toe een wijntje drinkt, of een stranddagje pakt, dat zal de lichaamseigen collageen productie niet direct tot een abrupte halt roepen. Zo heet wordt de soep niet gegeten. Maar, het zou wel verstandig zijn om alcohol consumptie en roken te minderen of liever geheel te stoppen (makkelijker gezegd dan gedaan), zeker op latere leeftijden wanneer het lichaam steeds minder collageen zelf maakt. Wanneer je jezelf bloot stelt aan de zon, smeer jezelf dan altijd goed in.

Daarnaast is het aan te bevelen om collageen rijke voeding op te nemen in je eetgewoonten. Sowieso zijn dit gezonde voedingsmiddelen, die ook op andere vlakken een aanwinst vormen voor je lichaam en welzijn. Denk aan rood fruit, maar ook zwavel rijk eten zoals knoflook. Het nadeel van collageen eten door voedingswaren, is dat je nooit zeker weet hoeveel collageen je nu precies binnenkrijgt. Op een etiket van voedingswaren staat dit doorgaans niet aangegeven. En ook al zou dit wel het geval zijn, het lichaam dient de voedingswaren eerst af te breken om tot de collageen te komen.

Om al die redenen, ontdekken steeds meer mensen het gemak van gehydrolyseerd poeder. Dit is een duur woord voor kant-en-klaar, opneembaar collageen voor het lichaam. Zo maak je het je lichaam makkelijker. Gehydrolyseerd collageen poeder is afgebroken en ‘voor-verteerd’, en dit leidt tot betere opname. Je hebt slechts 10 gram per dag nodig van dit poeder om te genieten van de voordelen die een gezonde collageen huishouding met zich meebrengt voor je lichaam. Met een bijgeleverd maatschepje kun je dit mengen in bijv. koffie of kwark, en hier proef je nagenoeg niets van, het heeft geen nasmaak. Zo wordt het een fluitje van een cent om gezonde collageen niveaus aan te houden.

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found