5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Helpt collageen tegen artrose?

Artrose is een zeer vervelende aandoening, die we kunnen scharen onder gewrichtsklachten of gewrichtspijn. Heb jij last van artrose? Dan herken jij het volgende beeld vast wel; na het opstaan in de ochtend heb je vreselijk pijnlijke gewrichten en last van stijfheid. Na een tijdje bewegen vermindert de pijn, maar helemaal weggaan zal het niet. In deze Vital Supply blog gaan we je meer vertellen over deze gewrichtsaandoening en kijken we hoe collageen tegen artrose kan helpen!

Wat is artrose?

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij verandering in de gewrichten is ontstaan. Dit heeft meestal te maken met dunner wordend kraakbeen. Vaak wordt gedacht dat artrose betekent dat er slijtage van de gewrichten is opgetreden. Dit klopt echter niet helemaal. Normaal gesproken is het kraakbeen glad, waardoor buigen, draaien of strekken van een gewricht soepel en makkelijk gaat. Bij artrose is dit kraakbeen dunner en onregelmatig geworden. Gewrichten kunnen hierdoor minder makkelijk bewegen, met gewrichtspijn en stijfheid tot gevolg. 

De symptomen van artrose

De meest voorkomende symptomen bij artrose zijn pijn en stijfheid in je gewrichten. Dit brengt moeite met bewegen met zich mee, wat zich vooral openbaart in de ochtend. Na het slapen is bewegen en opstaan pijnlijk. Naarmate de dag vordert en je meer beweegt, zal het stijfheid afnemen en het bewegen soepeler gaan. 

Andere klachten die bij artrose horen zijn krakende gewrichten, zwelling, instabiliteit en een veranderde lichaamshouding. Vooral na overbelasting kan een gewricht dikker en gezwollen aanvoelen. Er ontstaat irritatie in het gewricht. 

 • Pijn (startpijn, pijn bij bewegen en pijn door gewrichtsontstekingen)
 • Stijfheid (ochtendstijfheid, stijf door bewegingsbeperking)
 • Krakende gewrichten
 • Zwelling en instabiliteit
 • Verandering lichaamshouding

Artrose handen, knie, voet, heup en schouders

Artrose en andere reumatische klachten kunnen ontstaan in alle gewrichten. We zien echter dat artrose meestal ontstaat in heup, knie of duim. 

Bij artrose in de heup ervaar je pijn in de lies, bovenbeen en bil. Vooral na het opstaan of na lang zitten zijn de gewrichtsklachten het ergst. Na 15 tot 30 minuten bewegen verminderen de pijn- en stijfheidsklachten. Bij artrose in de knie verandert het kraakbeen in de knie en is het slijmvlies aan de binnenkant van de knie vaak ontstoken. Dit kenmerkt zich door ochtendstijfheid en pijnklachten. Ook kun je last hebben van bewegingsbeperkingen, zoals het minder ver kunnen buigen of strekken van de knie.  

Artrose in je hand merk je vaak in je duim, andere vingers of pols. De pijn wordt erger bij het vaak gebruiken van je handen. Ook zal er sprake zijn van krachtsverlies, waardoor je minder goed kunt knijpen en grijpen. Heb je artrose in je schouder? Dan kan de schouder ‘s nachts pijn doen wanneer je erop ligt. Ook hier kan je te maken krijgen met bewegingsbeperkingen en een krakend gevoel bij het bewegen van je schouders.

De oorzaken van artrose

Maar hoe ontstaan deze gewrichtsklachten dan precies? Helaas is de exacte oorzaak niet bekend. Er is nog niet wetenschappelijk bewezen waarom de ene persoon last van artrose krijgt en de ander niet. Wel zien we dat sommige mensen een hoger risico hebben op gewrichtspijn;

 • Vrouwen (vanaf 45 jaar)
 • Mensen met overgewicht
 • Mensen met artrose in andere gewrichten
 • Mensen die eerder een botbreuk hebben gehad
 • Mensen die jarenlang zware belastende activiteiten hebben gedaan
 • Mensen met een andere gewrichtsaandoening (zoals artritis)

Wat doet collageen?

Collageen is een lichaamseigen lijmvormend eiwit dat aanwezig is in o.a. de huid, pezen, botten, gewrichten, spieren, tanden, haren en nagels. Collageen is een structuureiwit en zorgt daarmee voor stevigheid, elasticiteit en herstel van deze bindweefsels. Lees in onze andere blog over wat collageen precies is

Collageen is een belangrijk eiwit voor iedereen die waarde hecht aan een mooie huid, voor mensen die pijnvrij willen sporten en optimaal presteren, en voor iedereen die algemene gezondheid en welzijn hoog in het vaandel heeft staan. Het kan gesteld worden dat collageen het belangrijkste eiwit in ons lichaam is, het menselijk lichaam bestaat voor maar liefst 40%(!) eruit.

Maar wat doet collageen precies in je lichaam? Het heeft de volgende werkzaamheden:

 • Collageen draagt bij aan de normale functie van botten, pezen en gewrichten
 • Collageen draagt bij aan het behoud van soepel gewrichten
 • Collageen draagt bij aan de normale functie van spieren, organen en aderen
 • Collageen draagt bij aan een gezonde huid
 • Collageen draagt bij aan het behoud van sterk haar en nagels

Collageen tegen artrose gebruiken?

Om de gewrichtsklachten bij artrose te verminderen gelden de adviezen om meer te bewegen en, bij overgewicht, gewicht te verliezen. Sterkere spieren geven het gewricht meer stevigheid, waardoor de pijnklachten minder worden. Bij overgewicht komt er meer gewicht op je gewrichten te staan en is de belasting te hoog. Dit verergert de klachten. Een andere mogelijke (zelf)behandeling bij artrose is het gebruik van collageen. Maar wat kan collageen tegen artrose doen?

Collageen draagt bij aan de normale functie van pezen, botten en gewrichten. Ook draagt het bij aan het behoud van soepele gewrichten. Dit is misschien een verklaring voor het feit dat artrose vaker voorkomt bij vrouwen boven de 45 jaar. Collageen neemt af wanneer je ouder wordt. Dit wordt versterkt tijdens de overgang, de afname van collageen zorgt voor een daling van de collageenwaardes. Dit wijst op een mogelijke relatie tussen de overgang en gewrichtspijn of gewrichtsklachten zoals artrose. 

Het gebruik van een collageen supplement kan er dus voor zorgen dat je de afname van collageen in je lichaam tegengaat. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die aantonen dat collageen de artrose symptomen kunnen helpen verbeteren. Het draagt o.a. bij aan de vermindering van gewrichtspijn en stijfheid. Uit dit onderzoek onder 500 mensen met artrose blijkt dat een dagelijkse inname van 10 gram collageen tot significante verbeteringen in gewrichtspijn en stijfheid leidde.

Maar wat is dan de werking van collageen supplementen bij artrose? Wetenschappers denken dat het collageen vanuit suppletie wordt opgeslagen in het kraakbeen en de weefsels er om heen stimuleren om collageen aan te maken. Dit heeft als effect dat de gewrichten beter ondersteund worden, pijnklachten afnemen en gewrichtsontsteking verminderd. 

Collageen kopen?

Ben jij overtuigd van de waarde van collageen bij artrose en gewrichtspijn? Bij Niche4health kun je collageen poeder kopen van de allerhoogste kwaliteit. Je kunt bij ons collageen bestellen voor diverse doeleinden. Zo hebben we collageen poeder en eiwitpoeder met collageen om jouw algehele gezondheid en soepelheid van gewrichten te ondersteunen. Eerst nog even de ervaringen van andere consumenten lezen? Bekijk hier de reviews over onze collageen producten en service!

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found