5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Collageen Capsules vs Pillen vs Poeder of toch middels voedingswaren?

Collageen – we worden er in advertenties voor schoonheid- en gezondheidsproducten mee om de oren geslagen. En daar bestaat een goede reden voor. Collageen is namelijk een supereiwit dat verantwoordelijk is voor de structuur van onze huid, botten, pezen, ligamenten en zelfs spieren. Je hoort wel eens zeggen: ‘Je bent wat je eet’, maar als het op collageen aankomt, kan je er eigenlijk nooit genoeg van hebben.

Eet je mooi!

Collageen zit alleen maar in een aantal specifieke voedingswaren. Wil je dus een soepele en elastische huid, glanzende haren, stevige botten en spieren, dan zijn er een aantal dingen die je zeker in je dieet moet opnemen. Het eten van natuurlijk collageen is helaas vrijwel nooit voldoende en niet altijd even effectief om het collageengehalte in je lichaam te vergroten. Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam de natuurlijke eiwitten eerst moet afbreken tot aminozuren. Het natuurlijk collageen komt dus niet rechtstreeks in je lichaam terecht. Maar niet getreurd: er zijn efficiënte collageen supplementen op de markt om dit op te vangen!

Collageenrijke voedingswaren

Sommige mensen noemen collageen zelfs het ‘levenselixir’ voor een mooie huid en haren. Dat is ook de reden waarom we het tegenwoordig zo vaak zien verschijnen in onze feeds op Facebook en Instagram.

Het is een cliché, maar alles begint natuurlijk bij een gezond en evenwichtig dieet. Wie wil werken aan een sterk beendergestel, krachtige spieren, een elastische huid en een gezond hart- en vaatsysteem doet er goed aan om collageenrijke voedingswaren te consumeren, aangevuld met collageen supplementen. Hieronder zetten we de belangrijkste ingrediënten op een rijtje.

Bouillon

Waar pep je meer van op dan van een warme kop overheerlijke bouillon? Maar bouillon getrokken van kip of beenderen barst ook van het collageen. De beste collageenrijke bouillon bereid je met botten van je plaatselijke slager!

Kip

Als je ooit al eens een kip hebt versneden, weet je hoeveel bindweefsel dit gevogelte bevat. Het is precies dit bindweefsel dat van kip zo’n rijke bron aan collageen maakt.

Vis en schaaldieren

Net zoals andere dieren, hebben vissen graten en ligamenten van collageen.

Citrusvruchten

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de productie van pro-collageen, de lichamelijke voorganger van collageen. Daarom is het cruciaal om voldoende vitamine C in te nemen. Zoals je wellicht weet, zitten citrusvruchten zoals sinaasappelen, citroenen, limoenen en pompelmoezen boordevol van deze voedingsstoffen.

Bessen

Hoewel citrusvruchten doorgaans alle pluimen op hun hoed mogen steken als het aankomt op vitamine C, zijn ook bessen een belangrijke bron aan deze essentiële voedingsstof. Aardbeien bevatten naar verluidt zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel.

Nog meer collageenrijke ingrediënten

Maar er zijn nog meer, misschien minder voor de hand liggende etenswaren, die je een collageen-boost geven. Denk maar aan cashewnoten, paprika en tropisch fruit.

Zijn deze collageenrijke etenswaren wel zo nuttig?

Sommige voedingsexperts twijfelen eraan of het eten van collageenrijke voedingswaren zich wel vertaalt in een gladde en stevigere huid. Het is immers goed mogelijk dat maagzuur de collageenproteïnen afbreekt, waardoor het niet raakt waar je het wil hebben: in je huid, beenderen en gewrichten. Collageen is er echter niet alleen voor een soepele en elastische huid. Dit mega-eiwit helpt ook tegen gewrichtspijn en zorgt voor sterkere spieren. Precies daarom zijn collageen supplementen zo populair de laatste tijd.

Helaas hebben we niet altijd veel te zeggen over waar ons lichaam voedingstoffen naartoe stuurt. Wanneer je collageenrijke voedingswaren eet of drinkt, breken onze maag en dunne darm het af met enzymen. Het supereiwit moet helemaal afgebroken worden tot amper drie aminozuren alvorens het lichaam het kan opnemen. Dat zijn niet bijster veel aminozuren, maar vaak weet je lichaam niet eens of deze stoffen afkomstig zijn van collageen of van andere proteïnen. Maar wat als je collageen zou kunnen opnemen in de vorm van supplementen die je lichaam meteen herkent?

Verstevig je lichaam met collageen supplementen

Collageen supplementen zijn er in de vorm van pillen, capsules en collageen hydrolysaat poeder. Het grote voordeel van deze supplementen is dat je er enorme hoeveelheden van kunt innemen en dat je lichaam het niet verder moet afbreken. De poedertjes zijn smaakloos en gemakkelijk te combineren met je favoriete voedingswaren zoals yoghurt, vruchtensappen of warme drankjes.

Collageen-peptiden

Een van de beste collageenpoedertjes op de markt zijn ongetwijfeld collageen-peptiden. Het poeder is honderd procent natuurlijk en biedt als grote voordeel dat het snel en vrijwel volledig door het lichaam wordt opgenomen. Peptiden doen echter meer dan dat: het moedigt het lichaam aan om zelf meer collageen aan te maken.

Collageen hydrolysaat

De makkelijkst verteerbare vorm van collageen is collageen hydrolysaat. Dit supplement komt tot stand door het hydrolyseren (lees: opsplitsen) van collageen in aminozuren. Op die manier kan je lichaam het direct opnemen!

Op zoek naar het beste van het beste collageen supplement? Vital Supply is een peptide hydrolysaat. En daarmee het neusje van de spreekwoordelijke zalm wanneer het aankomt op collageen poeders.

Collageen capsules, pillen, tabletten of poeder?

Indien je ervoor kiest om capsules te nemen met collageen, bevatten deze meestal 600 mg. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid ligt op ongeveer 10 gram. Dat betekent dat je dus dagelijks meer dan 15 pillen of tabletten met collageen in zou moeten nemen, wat natuurlijk aardig veel is. Het is vrij lastig om daar rekening mee te houden en daarom eigenlijk geen fijn alternatief. Wanneer je niet veel in wilt nemen helpt het minder waardoor het gewenste effect uit zal blijven. Een betere optie is om voor collageen poeder te kiezen.

Door gehydrolyseerd collageen poeder te gebruiken, wordt het veel makkelijker om iedere dag aan je dosering te komen. Het is namelijk makkelijk om het in te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je thee, water of yoghurt neemt. Het is geen enkele moeite om hier 10 gram collageen in poedervorm aan toe te voegen. Kortom, met gehydrolyseerd collageen is het vele malen eenvoudiger om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen. Daarom is dit een betere optie dan pillen, omdat deze simpelweg te weinig bevatten om snel effectief te zijn.

Denk eraan dat duurdere supplementen niet noodzakelijk beter zijn en dat je nooit kan kiezen waar je lichaam het collageen gaat gebruiken. Als je extra collageen neemt voor je huid, maar je hebt een collageentekort in je botten of spieren, dan zal je lichaam geneigd zijn om het daarnaartoe te sturen. Fascinerend toch?

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found