5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Collageen en elastine

Collageen en elastine zijn buzz woorden in de huidverzorgingsindustrie. Je weet dat ze wat te maken hebben met de kwaliteit van onze huid, maar wat zijn nu net de verschillen?

Wat is collageen?

Collageen is een groep eiwitten die van nature in het lichaam voorkomen, meestal in onze bindweefsels. Eigenlijk is het het meest voorkomende eiwit dat we aanmaken, goed voor ongeveer 30 procent van het eiwitgehalte van het menselijk lichaam.

Wat is bindweefsel.

Je bindweefsel ondersteunt of verbindt andere soorten weefsels of organen in het lichaam en wordt ook wel “cellulaire lijm” genoemd.  Dit omdat ze helpen het weefsel hun vorm te geven en het sterk te houden.  Kraakbeen, pezen en vet zijn voorbeelden van bindweefsel.

Collageen wordt ook aangetroffen in ligamenten, bloedvaten, botten, het hoornvlies van het oog en natuurlijk in de huid.

Wat is elastine?

Elastine is ook een eiwit dat in bindweefsel voorkomt, maar een ander type eiwit dan collageen. Het heeft de feitelijke eigenschap elastisch te zijn. Het is ervoor verantwoordelijk dat weefsels in het lichaam terugveren naar hun oorspronkelijke vorm nadat ze zijn uitgerekt of samengetrokken. Om deze reden wordt het vaak vergeleken met een rubberen band.

Elastine wordt aangetroffen in slagaderwanden, in de longen, in de darmen en natuurlijk in de huid. Stel je voor hoe bloedvaten uitzetten, bijvoorbeeld wanneer het bloed erdoorheen pompt, maar dan weer samentrekken als ze leeglopen.

Of hoe je je huid naar achteren kunt trekken, maar als je hem loslaat, keert hij terug naar zijn normale vorm. Elastine is verantwoordelijk voor deze acties.

Wat is het verschil tussen beiden

Het belangrijkste voordeel van collageen is kracht. Collageen bestaat uit zeer sterke vezels met een indrukwekkende treksterkte en vormt de basis waarop de buitenste laag van de huid is verankerd.

Elastine is niet zo overvloedig in de huid als collageen, maar is essentieel voor de huidfunctie. Het geeft de huid zachtheid en elasticiteit en vormt een driedimensionaal netwerk tussen de collageenvezels.

Deze eiwitten worden ook op verschillende diepten in de huid aangetroffen. Collageen is overvloedig aanwezig in de onderste lagen van de dermis, terwijl elastine meer in de middelste huidlaag zit.

Collageen en elastine werken samen om je huid vorm en elasticiteit te geven.  Collageen zorgt voor stevigheid en elastine voor veerkracht. 

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found