5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Collageen wetenschappelijk onderzoek overzicht

Collageen staat volop in de belangstelling. Maar, heeft het dagelijks consumeren van collageen voordelen voor je lichaam, of is het de zoveelste beauty of health hype?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat collageen een eiwit in het lichaam is dat bestaat uit de aminozuren glycine en proline, en het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van je botten, huid, spieren, pezen en ligamenten. Helaas maakt je lichaam naarmate je ouder wordt minder collageen aan. De aftakeling in de lichaamseigen collageen productie begint al vanaf ca. de 25ste verjaardag.

Collageen is echter te vinden in het bindweefsel van bepaalde dierlijke voedingsmiddelen: kippenhuid, bottenbouillon, vlees aan het bot, en gelatine (dat wordt gemaakt van de huid, het kraakbeen, en botten van dieren). Natuurlijk zijn er ook collageenpoeders.

Wanneer je collageen eet, moet het, net als alle eiwitten, afgebroken worden om opgenomen te worden. Hierdoor verhoogt het eten van collageen niet direct het collageenniveau in het lichaam. In plaats daarvan voorziet het je lichaam van de bouwstenen die nodig zijn om zijn eigen collageen aan te maken.

Het collageen in supplementen is echter al afgebroken, of gehydrolyseerd, waardoor het efficiënter wordt opgenomen dan het collageen in voedingsmiddelen.

Dus, wat kun je verwachten als je collageenpoeder op een consistente, dagelijkse basis neemt? Hier zijn 5 dingen die je kunt ervaren. Bedenk wel dat er meer studies nodig zijn die zich richten op de voordelen van collageensupplementen, in sommige gevallen zijn deze nog maar spaarzaam aanwezig.

1. Mooiere huid

Veel mensen kijken naar collageen als de fontein van de jeugd, en wetenschappelijke studies ondersteunen die mening. In combinatie met acerola fruit extract, vitamine C, zink, biotine en een vitamine E complex, resulteerde het dagelijks innemen van 2,5 milligram collageen gedurende 12 weken in een aanzienlijke verbetering van de hydratatie, elasticiteit, ruwheid en dichtheid van de huid in vergelijking met een placebo (bron).

In een ander onderzoek ervoeren vrouwen die 8 weken lang een supplement met 2,5-5 gram collageen innamen, minder huiddroogheid en een significante toename van de huidelasticiteit in vergelijking met degenen die het supplement niet innamen (bron).

2. Bescherming tegen botverlies.

Botverlies wordt een zorg als we ouder worden, en het verliezen van te veel botmassa verhoogt het risico op botbreuken en osteoporose. Aangezien collageensupplementen een potentieel positief effect hebben op het verhogen van de botmineraaldichtheid, kan het innemen van dit eiwit helpen je botten gezond te houden.

In een wetenschappelijk onderzoek (bron) nam de botmineraaldichtheid aanzienlijk toe wanneer postmenopauzale vrouwen een collageensupplement innamen in vergelijking met een placebo.

3. Sterkere nagels.

Als je nagels er broos of brokkelend uitzien, kan het nemen van collageensupplementen helpen enige verbetering te bieden. Er moet echter wel benadrukt worden dat wetenschappelijk onderzoek hiernaar, nog te schaars voorhanden is om conclusies te kunnen stellen.

In één kleine studie ervoeren deelnemers die 24 weken lang dagelijks 2,5 gram collageenpeptiden innamen een toename van 12% in nagelgroei en een afname van 42% in de frequentie van gebroken nagels.

4. Verbeterde haargroei.

Als je collageen inneemt in combinatie met vitamine C, kun je merken dat je lokken langer zijn dan normaal. Volgens één onderzoek resulteerde dagelijkse inname van collageen na 90 dagen in een verhoogde haargroei bij vrouwen met tijdelijk dunner wordend haar.

5. Verlichting van gewrichtspijn.

Naarmate mensen ouder worden, kunnen gewrichten pijn beginnen te doen. Omdat collageen helpt de gezondheid van je kraakbeen tussen je gewrichten te behouden, kan een voldoende hoeveelheid in je lichaam fungeren als een buffer. Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/.

Het is zelfs zo dat naarmate de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt naarmate je ouder wordt, het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals artrose toeneemt. Het goede nieuws is dat er steeds meer bewijs is dat het consumeren van collageen een verbetering geeft in sommige maten van pijn en functie bij mensen met artritische aandoeningen (zoals artrose).

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found