5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Huidproblemen: welk probleem heb je en wat kun je ertegen doen?

Heb je huidproblemen? We erkennen dat het super vervelend is. Zo kan het in sommige gevallen niet alleen irriteren of jeuken, maar je ook onzeker maken. De oorzaak van huidproblemen is niet altijd precies te achterhalen. Er zijn namelijk veel verschillende oorzaken. Weet je de precieze oorzaak niet? Niet getreurd! In de meeste gevallen kun je er dan alsnog iets aan doen.

Dit zijn de meest voorkomende huidproblemen

Er zijn verschillende vormen van huidproblemen. Veel voorkomende huidproblemen in het gezicht zijn acne, een droge en een gevoelige huid. Andere vervelende en serieuze huidproblemen zijn:

 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Rosacea
 • Couperose
 • Rimpels
 • Cellulite
 • Cellulitis

Hier heb je last van bij eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen waarbij je last hebt van dezelfde symptomen. Denk aan jeuk, bultjes op de huid, blaasjes, een rode huid en schilfers. Je kunt eczeem op alle leeftijden krijgen en het kan van tijdelijk aard of chronisch zijn.

Jeukerige en pijnlijk rode plekken bij psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte. Het is één van de meest voorkomende huidproblemen in ons land. Bij psoriasis krijg je rode en schilferige plekken op je lichaam. Deze voelen jeukerig of pijnlijk aan.

Rosacea komt veel voor bij vrouwen

Een andere chronische aandoening is rosacea. Vrouwen van boven de 30 met een lichte huidskleur hebben hier het vaakst last van. De symptomen verschillen, maar meestal heb je last van bultjes, zichtbare bloedvaatjes, puistjes en blijvende roodheid in je gezicht.

Hieraan herken je couperose

Bij couperose zijn er vaak rode of paarse gesprongen adertjes zichtbaar in je huid. Naast couperose kun je last hebben van rosacea, of diffuse roodheid. Vaak heb je een rode blos op je wangen, omdat de bloedvaatjes blijvend verwijd zijn. Ook deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen rond de 30 jaar.

Rimpels komen met de jaren

Veel mensen scharen rimpels onder een ‘huidprobleem’. Toch is het een ontwikkeling die iedere huid op den duur doormaakt. Rimpels zijn lijntjes, vouwen, plooien en groeven in de huid die ontstaan wanneer we ouder worden. Er zijn rimpels die zich vormen door beweging in ons gezicht. Denk aan een lach bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er rimpels die ontstaan doordat het collageen en de elastine in onze huid afneemt. Gelukkig kun je dit zelf tegengaan en verminderen met behulp van Collageen poeder. We vertellen je hier verder in het artikel meer over.

Cellulite: bultjes en putjes op je benen

Cellulite op de benen wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Dit ontstaat door een toename van vetweefsel onder de huid waardoor de bloedvaten vernauwen. Doordat het bloed hierdoor minder goed stroomt, wordt het bindweefsel harder en ontstaat er een bobbelige huid met putjes. Vaak heb je dit op je benen en billen, maar het kan ook op je buik of bovenarmen komen.

De infectie cellulitis

De namen cellulitis en cellulite lijken op elkaar, toch zijn het twee verschillende huidproblemen. Cellulitis is namelijk een infectie veroorzaakt door een bacterie en zit onder de huid en het onderhuidse bindweefsel. De symptomen zijn ook anders: je krijgt bij deze infectie last van roodheid en een toenemende zwelling van de huid. Je krijgt koorts en het doet pijn. Je hebt antibiotica nodig om hiervan af te komen.

Een droge en trekkerige huid in de winter

Omdat het in de winter buiten koud is, zetten we de verwarming in huis en kantoor graag hoog. Zo houd je het lekker warm. Het resultaat? Een droge en vochtarme lucht. Dat droogt je huid uit. Daarnaast krijgt je huid in de winter extra te verduren wegens de koude lucht. Hierdoor voelt je huid in de herfst en winter droger aan dan in de zomer. In de zomer is je huid gehydrateerd en gezonder.

De oorzaken van de huidproblemen

Nu we weten welke huidproblemen er zijn, gaan we dieper in op de oorzaken. Huidproblemen krijg je niet zomaar. Vaak komen ze door een afwijking aan de huid.

Hieronder delen we een lijst met oorzaken van huidproblemen:

 • Een bacterie
 • Schimmel
 • Allergie
 • Virus
 • Slikken van een geneesmiddel
 • Straling
 • Stofwisseling
 • Alcohol
 • Voeding
 • Ouderdom
 • Hormonen
 • Omgevingsinvloeden, zoals het weer in de zomer en winter

Wat te doen tegen huidproblemen?

Elk probleem met de huid is weer anders en dus zijn er ook verschillende manieren om het op te lossen. Sommige huidklachten zijn zo erg, dat je hulp moet zoeken van een professional. Een dermatoloog helpt je bij huidproblemen. Je kunt er terecht wanneer je eczeem, huidinfecties, huidtumoren en psoriasis hebt. Bij lichte huidklachten kun je zelf op zoek gaan naar oplossingen.

Volgens de klassieke homeopathie ontstaan huidproblemen wanneer de darmen niet goed hun werk kunnen doen. Bij een verstoorde darmflora, komen schimmels en bacteriën door de darmwand in het bloed terecht. Je lever moet dan extra hard werken om je lichaam te ontgiften. De afvalstoffen worden opgeslagen in het bindweefsel van de huid en dit kan bij te veel afvalstoffen overbelast raken. Bij huidproblemen door de darmen is het van belang om de darmflora weer in balans te krijgen.

Deze voeding is slecht voor je huid

Drink je graag alcohol? Die glazen kunnen wel eens de aanleiding zijn van je slechte huid. Overmatig alcoholgebruik kan namelijk zorgen voor een droge huid en rimpels. Daarnaast kan het bepaalde huidklachten verergeren, zoals netelroos, eczeem, rosacea, acne, rhinophyma (ook wel bekend als ‘bloemkoolneus’) en psoriasis. Alcohol verzwakt daarnaast ook je immuunsysteem, waardoor je meer vatbaar bent voor huidinfecties. Alcohol en huidproblemen horen dus bij elkaar.

We hebben slecht nieuws voor de koffieliefhebbers onder ons. Overmatig koffie drinken zorgt ervoor dat mineralen minder goed worden opgenomen door het lichaam. En mineralen zijn juist onmisbaar voor de normale groei en ontwikkeling van de cellen van je huid.

Mensen die veel ongezonde, bewerkte voeding eten, zien dit vaak terug aan hun huid. De huid wordt er vaak onzuiver en vet van, waardoor er puistjes en acne ontstaat. Suiker zorgt ook voor huidproblemen. Want het versnelt de veroudering van je huid en veroorzaakt pigmentvlekken. Sla dus die roomboterkoek, ijsjes en glazen alcohol af en toe af. Eet liever groente, fruit en vezelrijke producten. Vochtrijke voeding vol vitamines en mineralen zorgen namelijk voor een mooie, stralende huid. Drink daarnaast ook genoeg water. Zo verlaten alle afvalstoffen makkelijker je lichaam.

Ondersteun je huid met collageen

En nu komt het goede nieuws! Sommige huidproblemen (zoals rimpels en cellulite) zijn te ondervangen met collageenpoeder. Collageen wordt door je lichaam van nature aangemaakt. Maar de hoeveelheid neemt na je 25e levensjaar elk jaar met één procent af, waardoor je huid veroudert. Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks innemen van collageen type 1 rimpels laat afnemen. Wat is collageen? Collageen helpt namelijk om je huid elastisch te houden. Voor een mooie, gezonde huid met zo min mogelijk rimpels of cellulite, kun je het beste tussen de 2,5 en 10 gram collageen per dag innemen.

Heb je last van rimpels of cellulite? Dit huidprobleem is te verminderen met deze Collageen poeder.

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found