5/5

Uitstekend (9.6 uit 229 beoordelingen)

Gratis verzending vanaf €45,-

Profiteer van bundelkorting tot 15%

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Haargroei stimuleren: zo zorg je voor een mooie, volle bos haren

Een volle, glanzende bos haren: wie droomt er niet van? Toch is het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Zo kampen veel vrouwen en mannen met een verminderde haargroei. Hieronder valt haar dat op dezelfde lengte blijft of zelfs kale plekken en kaalheid. Vraag jij je af hoe je je haargroei kunt stimuleren? Je bent niet de enige! In dit artikel ontdek je meer over de fases van haargroei, hoe snel haar groeit en hoe je ervoor kunt zorgen dat je haar beter groeit.

Haargroei per maand: zo snel groeit haar

Wist je dat een haar niet oneindig doorgroeit? Gemiddeld groeit een haar namelijk twee tot zes jaar. Na deze periode valt een haar uit. Het haar op je hoofd groeit gemiddeld 0,3 millimeter per dag. Dit komt dus neer op zo’n centimeter per maand. Het haar van vrouwen kan maximaal 80 centimeter lang worden, maar er zijn uitzonderingen. Leuk feitje: Zo heeft de vrouw met het langste hoofdhaar ter wereld haren van 5,627 meter lang! Haar naam is Xie Qiuping.

Problemen met haargroei

Er zijn verschillende problemen met haargroei. Een bekende is door het ondergaan van een chemokuur. Veel mensen hebben tijdens de behandeling tegen kanker last van haaruitval. De haargroei na chemo komt over het algemeen binnen een paar weken tot een paar maanden na afloop van de chemokuur weer opgang. Bij sommige mensen groeit het haar zelfs weer tijdens de chemokuur. Maar het nieuwe haar kan er wel anders uitzien dan je gewend bent. Zo kan de kleur of de structuur van het haar anders zijn. Meestal is dit tijdelijk. Het kan ook zijn dat je haar minder snel groeit dan je gewend bent. Of het blijft dunner. 

Andere problemen met haargroei worden veroorzaakt door:

 • Erfelijkheid
 • Schildklierproblemen
 • Bloedarmoede
 • Eetstoornissen, zoals Anorexia en Boulimia Nervosa
 • De auto-immuunziekte Alopecia Areata
 • Zwangerschap
 • Menopauze
 • Chronische stress
 • Tekort aan vitamines en mineralen
 • Medicijnen, zoals antidepressiva, steroïden, anticonceptie, malariamedicijnen en verdovende middelen
 • Een slechte conditie van je hoofdhuid

De fases van de groei van je haar

Voordat je ontdekt hoe je haargroei kunt stimuleren, is het handig om te weten wat de fases zijn waarin je haar groeit. Er zijn drie verschillende fases. Wanneer het oude haar is uitgevallen, begint de cyclus van deze fases weer opnieuw bij een nieuwe haar.

Fase 1: de groeifase

De eerste fase van je haargroei is de groeifase, ook wel anagene fase genoemd. Je haar zit met een haarzakje in je hoofdhuid geworteld. Deze haar krijgt via je bloedbaan zuurstof en voeding, zodat de haar groeit. 80 tot 90% van je haren zit in deze fase. Het grootste deel dus. Deze fase duurt tussen de twee tot zes jaar. Heb je lang haar? Dan duurt deze fase langer dan wanneer je kort haar hebt. Bij vrouwen duurt de groeifase van elke hoofdhaar langer dan bij mannen.

Fase 2: de overgangsfase

Na de eerste fase, gaat je haar over naar de overgangsfase. Dit noem je ook wel de catagene fase. Tijdens deze fase stopt je haar met groeien. Het haar maakt zich los van de bloedtoevoer. Met gevolg: je haar krijgt minder voedingsstoffen en zuurstof. Deze fase duurt gemiddeld zo’n twee tot drie weken, daarna begint de derde fase.

Fase 3: de rustfase

De rustfase is de telogene fase. Tijdens deze fase rusten je haren, terwijl er nieuwe haren onder je oude haren groeien. Gemiddeld duurt deze fase drie maanden. Dan valt je oude haar uit. Het nieuwe haar zit dan in de eerste fase, om de hele cyclus weer opnieuw te doorlopen.

Haargroei stimuleren: zo versnel je haargroei

Hoe lang je haar in de groeifase zit, verschilt per persoon. Wel kun je haargroei versnellen. Je hebt al kunnen lezen dat groeiend haar zuurstof en goede voedingsstoffen nodig heeft. Dit krijgt je haar vanuit de bloedbaan. Je haar zit namelijk met een haarzakje in de hoofdhuid en staat zo in verbinding met je aderen en bloedvaten. Wanneer jij je haargroei wil stimuleren is het van belang om je hoofdhuid goed te verzorgen.

Vitamine voor haargroei

Voedingsstoffen zijn, naast zuurstof, cruciaal voor het stimuleren van haargroei. Biotine en haargroei worden vaak in één zin samen genoemd. Biotine is een vitamine B-complex wat in eieren, noten, granen, melk en vette vis voorkomt. Seleen en zink worden ook vaak genoemd, omdat het je haar sterk houdt en de normale haargroei stimuleert. Dit zijn dus belangrijke mineralen voor een gezonde haargroei. Vitamine C en collageen dragen juist weer bij aan een goede conditie van de bloedvaten. En omdat bloedvaten weer zorgen voor de voeding van je haren, is collageen met vitamine C een musthave voor het stimuleren van je haargroei. 

Collageen kan zelfs leeftijdsgebonden haaruitval voorkomen. Het collageen zorgt in het huidweefsel namelijk voor het aanvullen van de cellen en houdt je huid elastisch en stevig. Hierdoor groeien de haarzakjes op je hoofdhuid ook op een gezonde manier. Wil je dus een natuurlijke, volle bos haren net zoals Jennifer Aniston, Blake Lively of Julia Roberts? Ga dan voor collageen poeder met vitamine C.

Bestel hier collageen poeder met vitamine C voor het stimuleren van je haargroei

Geef je hoofdhuid massages

Een slechte toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je haren verbeter je door je hoofdhuid dagelijks een massage te geven. Je stimuleert hiermee namelijk de doorbloeding naar de haarzakjes. Na zo’n massage krijgt je haarzakje meer voedingsstoffen en zuurstof, waardoor je haar sneller groeit. Met een fijne massageborstel geef je je hoofdhuid een goede massage. Het is niet alleen goed voor je haargroei, maar werkt ook nog eens heerlijk ontspannend. Zet gelijk een rustgevend muziekje op voor het ultieme spa-gevoel.

Vermijd te strakke staarten

Funest voor je haren zijn te strakke staarten en knotjes. Je haar breekt hierdoor namelijk sneller af en je beschadigt de haarzakjes. Dus laat liever je haar natuurlijk los hangen, of ga voor een haarklem waarmee je je haren vastzet. Doe je toch overdag een staart in je haren? Zorg dan dat er geen metaal in het elastiekje zit. Hieraan kunnen je haren namelijk blijven hangen, waardoor je haren sneller afbreken. Kies liever voor een rubberen elastiekje of een gelijmd elastiek. Ook ’s nachts slaap je het beste met je haren los. Wanneer je de hele nacht met een knot of staart in je haren slaapt, komt er spanning te staan bij de wortels van je haren en de haarlijn. Kortom: zorg voor een dosis collageen poeder met vitamine C, een massageborstel én de juiste elastiekjes in huis. Succes Rapunzel!

 

Trending producten

Onze meestverkochte producten op dit moment, ontdek het zelf en bestel.

No products found