Varkensvlees is een relatief onbekende bron van collageenpeptiden. Toch maakt het al duizenden jaren deel uit van ons dieet. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar wat varkenscollageen is.
Wat is collageen?
Collageen is een eiwit dat bij alle dieren voorkomt, ook bij mensen. Het is in feite de lijm die alles bij elkaar houdt en structuur geeft aan het lichaam. De hoogste concentraties collageen worden gevonden in het bindweefsel, de botten en de huid. We hebben een uitgebreide blog geschreven over wat collageen precies is.
Onbewerkt collageen versus collageenpeptiden
Onbewerkt collageen is moeilijk te verteren voor het menselijk lichaam. Om de opneembaarheid te verbeteren, moet het dus verwerkt worden tot collageenpeptiden. Dit proces staat bekend als “hydrolyse”, waarbij de moleculaire bindingen tussen de afzonderlijke collageenstrengen worden afgebroken tot kleine peptiden die door het lichaam kunnen worden verteerd en opgenomen. Deze peptiden worden vervolgens gebruikt in supplementen die bijdragen aan de gezondheid van huid, botten en gewrichten.
Wat is varkenscollageen?
Momenteel is varkensvlees een van de populairste vleessoorten ter wereld, goed voor 36% van de vleesconsumptie in de wereld. Varkenscollageen komt met name van de beenderen en de huid. Dus of je het nu beseft of niet, varkenscollageen is niet weg te denken uit onze voeding.
Misschien had je nog nooit van varkenscollageen gehoord, maar waarschijnlijk wel van “varkensgelatine”, een geleermiddel dat vaak wordt gebruikt in snoepgoed. Dit is afgeleid van varkenscollageen. (Het is eigenlijk een van de ingrediënten die geleiachtigheid geeft aan snoepjes).
Als je ooit een varkenslap langzaam hebt gekookt in een stoofpot of soep, heb je misschien gemerkt dat de vloeistof zich tot een gelei vormt wanneer het afkoelt – dat is in feite gelatine.
Deze gelatine is rijk aan varkenscollageen en is eenvoudige te absorberen dan onbewerkt collageen. De verteerbaarheid/opneembaarheid is echter nog steeds lager in vergelijking met pure collageenpeptiden. Vital Supply gehydrolyseerd poeder is op basis van gras gevoerde runderen. In principe maakt het qua effectiviteit niet uit op welke basis de collageen poeder vervaardigd is, of dit nu vis, varken of rund is. Het is een persoonlijke preferentie. Allergie zou een drijfveer kunnen zijn om voor het een of het ander te kiezen.